UTSTÄLLNINGAR

Basutställning

Arsenalen, Skandinaviens största museum i sitt slag. Ett museum fyllt av fordon både på band och hjul, från början av 1900-talet till dagens moderna maskiner. Upplev doften, se den tekniska utvecklingen och möt livsöden från vår tids krig.

När du går runt i museet kommer du att kunna följa världshistorien från antikens hästdragna stridsvagnar till dagens moderna fordon.

En översikt för museet hittar du HÄR

basutstallning

soldattorpen

Soldattorpet

Kring soldattorpet återskapas en miljö som visar hur det kunde se ut i mitten av 1800-talet. Här får du chansen att gå in och uppleva hur det kunde vara i ett soldattorp.

Torpet stänger en timme före ordinarie öppettider.

Säsongsstängt mellan okt-maj.

Utställningen Soldaten och Torpet

Utställningen Soldaten & torpet berättar och visar om den indelte soldaten, hans familj och de civila samhället under indelningsverkets tid, från mitten av 1600-talet till 1900-talets början.

Stänger en timme innan ordinarie öppettider.

figurmuseet

Figurmuseum

En fantastisk samling tennfigurer som visar miljöer från stenålder och framåt. Här berättas om leksakerna som blev samlarobjekt och om en världsberömd svensk designer som var pionjär på sitt område.

Regementsmuseum

Utställningen handlar om landskapets militära förband från 1300-talets början då Södermannalagen fastslog att ”bönder och bofaste män” var skyldiga att försvara hembygden. Fram till nedläggandet av P 10 år 2005.

Två bilder hemsida

 

Årets temautställning

    Volvo 90 år   

I april 1927 rullade den första Volvobilen ut från fabriken i Göteborg. Volvo har precis som Scania varit en stor leverantör av fordon till svenska försvaret och i år firar Volvo 90 år.
Redan på 1930-talet levererade man chassier till Pansarbil m/31 och motorer till Stridsvagn m/37. Under andra världskriget tillverkades både terrängbilar och lastbilar, men på grund av att Landsverk i Landskrona inte hade kapacitet att tillverka så många stridsvagnar och pansarbilar som försvaret behövde lades en del beställningar ut på Volvo. Volvos första V 8 motor utvecklades redan 1942 då den sattes i Stridsvagn m/42.
En stor mängd olika terrängbilar och terränglastbilar har tillverkats genom åren, en del har varit modifierade standarfordon medan andra har varit avancerade specialfordon.
Listan kan göras lång och många exempel finns utställda i museet – alla försedda med en volvosymbol på skylten.

Barnens Arsenalen

Det är en stor glädje att möta barnens nyfikna blick när de kommer in genom våra dörrar, en blick som brukar vara utbytt mot ett stort leende när de går ut. Det finns utmanande aktiviteter under turen i utställningen.

Missa inte att besöka det mycket populära lekrummet där man äntligen får röra och sitta i ett fordon. På övre plan finns en separat del för medtagen matsäck.

barnens

IMG_2169 hemsidan

World of Tanks spelhörna

Testa att spela spelet World of Tanks hos oss. På vårt övre plan har vi en permanent spelhörna som invigdes hösten 2016. Här kan du provspela alla funktioner i spelet där även svenska vagnar finns med.

X