Kungstiger

** INSAMLING AVSLUTAD **

Nu kan vi sätta igång planeringen för själva transporten och göra övriga förberedelser i museet – mer information kommer!

 

Visst vore det fantastiskt att efter 70 år kunna se en Kungstiger på svensk mark igen?

Vi har fått möjligheten att låna en Kungstiger från Bovington Tankmuseum. Vagnen som är tillfälligt utlånad till ett museum i Holland skulle på sin väg tillbaka till England kunna mellanlanda i Sverige. Men på ett villkor, och det är att frakten till och från Sverige går att lösa. Det finns en sponsor som är villig att betala halva kostnaden och därför behöver vi
bara samla in de 180 000:- som återstår.

Det finns 8 st vagnar bevarade i världen men museerna som har vagnarna håller hårt i dem så detta är en unik möjlighet som nog inte kommer tillbaka.

Om allt går vägen kommer vagnen att finnas på Arsenalen under ca ett år, från mars 2022 till mars 2023. Under tiden som vagnen finns på plats kommer vi att arrangera olika specialevenemang med vagnen som fokus.

 


Vill du vara med och hjälpa till?

Upp till 499 kr Tack med ditt namn på vår hemsida.

500-999 kr Ett diplom, och tack med ditt namn på vår hemsida.

1000-4999 kr En exklusiv t-shirt, diplom, och tack med ditt namn på vår hemsida.

5000 kr eller mer får du en exklusiv visning av Kungstigern på Arsenalen. Preliminärt datum för detta är 14 maj 2022.
Naturligtvis ingår även T-shirt, diplom och lite annat smått och gott.

*INSAMLING AVSLUTAD, DET GÅR EJ LÄNGRE ATT BIDRA MED PENGAR*


Efter kriget anskaffade Sverige ett antal olika fordon för studier och försök och 1947 fick svenska staten en kungstiger från Frankrike. Vagnen anlände till Stockholms hamn den 27 november 1947. Vagnen transporterades till Skövde där den användes i olika försök men 1948 togs ett beslut om att transportera vagnen till Provskjutningscentralen Karlsborg (PcK) i Karlsborg.

Transporten till Karlsborg var komplicerad, du kan läsa mer i länken nedan.

Motor, växellåda och kanon plockades ur vagnen innan den användes som skjutmål och mellan 1948 och 1951 sköt man på vagnen med olika vapen och verkansdelar innan vagnen till slut skrotades.
Det som finns kvar idag är motor, växellåda och den bakre tornluckan samt en bandplatta.
Men nu finns möjligheten att få hit en vagn som dessutom har samma typ av torn som den vagn som fanns i Sverige.

Mer information om Kungstigern finns hos Svensk pansarhistorisk förening


För att ta del av förmånerna för en summa över 500 kr behöver du uppge din mailadress i meddelandefältet vid betalning. Om inte detta anges uteblir förmån. Förmåner gäller för en (1) person. Den exklusiva visningen sker endast på utsatt datum. De berörda blir kontaktade via mail med praktisk information om visningen. När du genomför en betalning accepterar du vår dataskydds- och GDPR policy och vår behandling av dina personuppgifter. Vi värnar om din personliga integritet och samlar inte in fler uppgifter än nödvändigt. Vill du inte ha ditt namn publicerat på hemsidan måste du meddela detta. Om målet inte uppnås innan den 14:e februari 2022 kommer pengarna betalas tillbaka till givarna.

Kommande evenemang

Kontakta oss

Namn*
Förening/företag
Telefonnummer
Epostadress*

* Obligatoriska fält


Ärende*
Meddelande*

Skickar formulär...

Tackar!

Nu är det skickat. Vi återkommer så fort som möjligt!