2021
17 dec

17 december 2021

Kungstiger till Arsenalen!

En 63 ton tung tiger kan vara på väg till Sverige i ett unikt kulturhistoriskt samarbete.

Vi på Arsenalen har fått möjligheten att låna en unik stridsvagn från England, om man kan lösa transportkostnaden.

Stridsvagnen är av typen Kungstiger från 1944 och är en av 8 bevarade i hela världen. Just nu finns den utställd på ett museum i Holland. Vagnen som tillhör Bovington Tankmuseum i England är snart på sin väg tillbaka hem, men det finns en möjlighet att den skulle kunna stanna till i Sverige. Många av våra besökare har under lång tid efterfrågat Kungstigern och det hade varit fantastiskt att kunna uppfylla deras önskan genom att få stridsvagnen till Arsenalen.

Sedan några år tillbaka finns det ett nätverk mellan muséer i Europa som visar just militära fordon. Det finns ett stort intresse att låna föremål mellan muséer i syfte att nå ut till en ny publik, men eftersom det handlar om både stora och tunga föremål blir kostnaden för transporten det som begränsar möjligheten.

Totalkostnaden för transporten är beräknad till ca 350 000 kr och vi har en sponsor som är beredd att betala halva beloppet om vi kan samla in resten, dvs 180 000 kr. Vi har därför påbörjat en insamling för att samla ihop de 180 000 kr som behövs för att detta skall bli verklighet.

Vad har då den här stridsvagnen för koppling till Sverige?
1947 fick svenska försvaret en Kungstiger från Frankrike för att genomföra prov och försök med olika vapen, men stridsvagnen sköts sönder och skrotades i början av 50-talet. Kvar finns bara motor, växellåda och den bakre tornluckan. Kungstigern gav oss både kunskap och erfarenhet och därför känns det naturligt att åtminstone någon gång i livet kunna få se en sådan stridsvagn på svensk mark igen.

Länk till insamlingen Kungstiger

Kontakta oss

Namn*
Förening/företag
Telefonnummer
Epostadress*

* Obligatoriska fält


Ärende*
Meddelande*

Skickar formulär...

Tackar!

Nu är det skickat. Vi återkommer så fort som möjligt!